• +47 48408788
  • post@ekowood.no
ekowood-sibirian-lerch

SIBIRSK LERK (LARIX SIBIRICA)

Et slitesterkt og holdbart treverk — et av de mest verdifulle treverktyper i verden

Et lerk vokst under de barske forholdene i Sibir er ekstremt slitesterkt. Disse trærne vokser sakte og når modenhet på cirka 300–400 år. Sibirsk lerk har en gjennomsnittlig levetid på 500-600 år, men man kan også finne over 1000 år gamle lerk i Sibir.
For å overleve i sibirske værforhold, treet må tåle temperatur på +40 °C om sommeren og −60 °C kuldegrader om vinteren, derfor vokser lerk veldig sakte og blir veldig tett. Lerkets høyde når 45–60 meter og stammens diameter ved en slik høyde blir cirka 1,5–2,5 meter.

UNIKE EGENSKAPER AV SIBIRSK LERK

Sibirsk lerk er kjent i hele verden for sine unike biologiske, fysikalske og mekaniske egenskaper, derfor er det ansett som et av de mest verdifulle byggematerialer. Opp til 90 % av lerkets stammer består av en veldig hard kjerneved, mens yteved er kun 10–20 mm. Sibirsk lerk vil i gjennomsnitt vare 2-3 ganger lenger enn materialer av andre bartrær.

MILJØ- OG HELSEVENNLIG

Sibirsk lerk er ikke kjemisk behandlet — dermed er det bedre både for natur og menneskers helse. Visste dere at dette spiller en viktig rolle i branntilfelle? Treverket som ikke er kjemisk behandlet reduserer risiko for at man blir forgiftet i brann med damp eller karbonmonoksid fra kjemiske stoffer (antiseptiske midler, impregnering) og mister bevissthet og handleevne.

EGNET TIL NORSKE VÆRFOHOLD

Norges natur er også ganske tøff, men allikevel kan ikke den sammenlignes med natur i Sibir. Et tre som har vokst i Sibir vil tjene dere lenge, trygt og pålitelig både innendørs og ute. 

Sibirsk lerk er kjent for sin resistens mot fuktighet, mekaniske belastninger, skadedyr og råte. Tørket (fuktighet på ca. 20%) treverk i sibirsk lerk har en tetthet på rundt 730 kg/m3, som er omtrent det samme som eik og ask, og nesten det dobbelte av europeisk gran eller furu (400-480 kg/m3). Også etter andre faktorer som elastisitet og mekanisk styrke, har lerk lignende egenskaper til eik og ask.

HVORFOR BLIR SIBIRSK LERK PÅPULÆRT KUN NÅ

Verdens største lerkebestand er i Sibir, hvor det var brukt kun til militære formål før, eksport av lerk var forbudt. Senere var det brukt til oppføring av bygg som var utsatt til stor belastning, men i dag er det også brukt i daglig bygg. Derfor blir det stadig mer populært og det blir oftere ansbefalt av både byggmestere og arkitekter.

TREVERKETS FARGESPEKTER

Treverket har et fargespekter på 12 fargenyanser, som forklares med treets beliggenhet og geologiske vekstforhold. For eksempel, treverket i lerk i røde fargenyanser er tyngre enn lerk i lysere farger. Den røde fargen indikerer også at treet har vokst i jord som var rik med jernmalm. Treverket i sibirsk lerk har en vakker tekstur, derfor ytterligere behandling er ikke nødvendig. Dette treverket eldes også vakkert… Solstråler, regn, snø og vind gir treverket enda mer sjarm. 

BEHANDLING AV SIBIRSK LERK

Det er nemlig behandlingens kompleksitet som er den største ulempen til sibirsk lerk. Behandlingsprosessen er vesentlig forskjellig fra behandlingen av andre typer treverk. Det er derfor behandling av dette treverket krever spesifikke kunnskaper, erfaring, teknikk og verktøy. Også sluttbehandlingsfasen (montering, maling, oljing) krever visse ferdigheter. Imidlertid er resultatet enestående, langvarig, miljøvennlig og mer kostnadsbesparende enn annen hardved.

ØNSKER DERE Å FÅ MER INFORMASJON OM SIBIRSK LERK?

Kontakt våre spesialister

© Copyright 2021 Ekowood.no